Útvonal tervező
Boldogkőváralja >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja

Képgaléria:
"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja
"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja
"Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján - Boldogkőváralja
Információ, szállásfoglalás
Típus: vár, hagyományőrzők,
Cím:
3885 Boldogkőváralja Vár-hegy
Borsod-Abaúj-Zemplén >> Térkép <<
Nyitvatartás: egész évben
A kiállítások nyitva tartása:

-április 01 - október 30., illetve előzetes egyeztetés alapján bármikor
-hétfő kivételével minden nap 09.00 órától 18.00 óráig
-hétfőn 10.00 órától 18.00 óráig
Telefon: 06-46-387-720, 06-70-337-5726
Fizetőeszköz:
Szolgáltatásaink
Közösen használható: buszparkoló, büfé, étterem, parkoló, telefon, WC,
Bemutatkozás
Üdvözöljük Boldogkőváralján a várjátékokon!


A hatalmas, különös alakú kősziklán emelkedő várat és az alatta meghúzódó kis falut, csodálatosan szép fél karéjban övezi az Őrhegy, Cserák, Tóhegy, Nagykorsós és a mögötte emelkedő 737 méteres Magoska.

Boldogkőváralja:

Bár a település a Hernád völgyében fekszik, mégis a Zempléni hegység szerves része. A környék legkorábbi emléke egy körülbelül tizenöt millió éves megkövült tengeri csiga - a falu felső végéből került elő. Az ásatások során fellelt nagy mennyiségű kőeszköz és cserépdarabok, mind arra utalnak, hogy az egykor hatalmas erdőségek, széltől védett völgyek, a bővizű források és patakok kínálta kedvező természeti adottságok közé szívesen települt már az ősember is. A falu a várról kapta a nevét.

Boldogkő vára:

Az eredetileg Bodó-kőnek nevezett, hatalmas andezittufa tömbön áll a Boldogkő-várának tekintélyes romja. A várhoz számos monda, hagyomány kötődik, ezek egyike a vár nevének eredetéről azt tartja, , hogy IV. Béla a Muhi csata után Aszaló községbe menekült a tatárok elől. Itt Bodó, az öreg aszalómester rejtette el a királyt jobbágyruhába öltöztetve. Egy év elteltével Bodó mester megrakott hét szekeret finom aszalt gyümölccsel, így indult Budára. A szekerek bakjára hét lányát ültette, akikkel nagy feltűnést keltett a királyi udvarban. A király még emlékezett jótevőjére, így neki adományozta Aszaló és Bodolló községeket azzal a kikötéssel, hogy ott várat építsenek. A leányok segítettek apjukon, hamarosan valamennyiüknek kérője is akadt, de csak akkor mondtak igent, ha azok megígérték, hogy várat építenek. Először Bodókőnek nevezték, ám az esküvőn - melyet a király kérésére a várban tartottak egyszerre a hét leánynak - a király azt javasolta, hogy nevezzék Boldogkő várának, mert a hét szépséges leány itt volt a legboldogabb.

A vár falai között megfordult Balassi Bálint, aki itt írta a Borivóknak című versét, itt prédikált Dévai Bíró Mátyás, a későbbi magyar Luther, s itt hirdetett igét Martinuzzi Fráter György. Vécsey Jenő a közeli Céce község szülötte szimfonikus költeményt írt Boldogkő váráról.

1963-ban indult meg a régészeti feltárás, Koppány Tibor tervei alapján a vár jelentős részét helyreállították. Az egykori vár legszebb részén, a palotaszárnyban ma kiállítás ad bepillantást a vár múltjáról, a középkori harci eszközökről, katonai viseletekről. Sajnos, az épületben hosszú időn át működött turistaszállás még az 1990-es évek elején megszűnt, helyét kiállítási termek foglalják el.

Várjátékok:

A középkori várjátékok gondolata már régen ott motoszkált a szervezők fejében. A Boldogkőváraljáért Kulturális Közalapítvány azzal a célzattal alakult 1999 tavaszán, hogy támogassa a falu természeti és kulturális örökségeinek megóvását, ápolását, a hagyományápolásra történő nevelést és minden olyan kulturális és művészeti eseményt, mely a községhez, a várhoz kötődik. Az Alapítvány elnöke, egyben a helyi polgármester, Kóczián Gyula és a művelődési ház vezetője Dévay Gábor gondolatai találkoztak azon a ponton, hogy ki kell használni a nagyszerű történelmi építmény adta lehetőségeket, és minél több nagyszabású rendezvényt kell lebonyolítani a Boldogkői vár tövében.

Ilyen jellegű kezdeményezés született 2000 nyarán, amikor is egy háromnapos - vár köré csoportosuló rendezvénysorozatnak adott helyet Boldogkőváralja. Június 23-25- ig megrendezésre került a Millenniumi várnapok - Dudás találkozó című program.

Kis szerepet kapott egy haditorna-klub középkori fegyveres bemutatója is. A színes forgatagban ez volt az egyetlen igazán várhoz kapcsolódó esemény.
Ebből a véleményből a szervezők azta következtetés vonták le, hogy
a következő évtől kezdve Boldogkőváralján évente egyszer nem várnapokat szervezünk, hanem várjátékokat.


Legendás lovagkor Boldogkőváralján :

(a két nap eseményei)

Az események pénteken kezdődtek a késő délutáni órákban. Reneszánsz zene kíséretében hintós menettel adták hírül a lakosságnak a másnapi események történéseit. Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a várban a lovagok bemutatkozását.

Néhány fegyveres mutatvánnyal a főszereplők ízelítőt adtak abból a bő és változatos programból, amire igazán csak szombaton került sor. A szombati nap az Aranykard Sárkányos Lovagok és a Corona Hungarica lovagjainak felvonulásával kezdődött délelőtt 10 órakor.

A hivatalos megnyitó 11 órakor volt, majd ezután megkezdődtek a vitézkedések lovas és gyalogos bajvívások, fegyveres bemutatók, reneszánsz táncok és egyéb középkori hangulatú események. A népes közönséget még be is vonták, és két bátor vállalkozót lovaggá ütöttek – persze megfelelő lovagi próbatételek után. Megválasztották a közönségből Boldogkő Bajnokát és az is kiderült, hogy a nézők szavazatai alapján ki lett Boldogkő Szépe.

Az események az esti órákban a Várborozóban folytatódtak. Ez a helyszín egyébként egész nap felüdülést nyújtott a 40 fokos kánikulában kitikkadt, megfáradt érdeklődőknek. A Várborozó most nyitott ki először, de máris óriási látogatottságnak örvendett és bebizonyosodott mindenki számára, hogy milyen nagy szükség van egy ilyen hangulatos, hűs pihenőhelyre. Nemcsak italokat, hanem finom ételeket is lehetett kapni a borozóban, ahol a vacsora közben még mutatványosok, hastáncosnők és lovagok duhajkodása is szórakoztatta a vendégeket. A megfelelő középkori hangulatot az élő reneszánsz zene is szolgáltatta. A mutatványos program mellett a látogatók sétakocsikázhattak, lovagolhattak, de még az íjászattal is bárki megpróbálkozhatott a Boldogkői Vár tövében.

2004-ben immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a rendezvény, programunk itt olvasható.

A Várjátékok programja:

Helyszín: Boldogkőváralja község

9.00 Zenés felvonulás Boldogkőváralja utcáin lovasokkal, lovas hintókkal és gyalog reneszánsz zene és kikiáltó kíséretében

Helyszín: Boldogkői Vár, Várszínpad (parkoló)

Délelőtt:

10.00 A IV. Boldogkői Várjátékok megnyitója
10.15 A Történelmi Bajvívó Egyesület (Diósd) lovagi torna bemutatója (XIV. sz.-i gyalogos)
11.00 A Szittya Lovasíjász Csoport sztyeppei lovasbemutatója
11.45 Vásári parádé - gólyalábasok, óriásbábosok, muzsikások zajos 'támadása' - ORT - IKI bábszínház

Délben:

12.30 Ebédidő a hűvös Várborozóban

Középkori étkek, borkóstolás

Délután:

13.30 Angyalbárányok című vásári mesejáték (Écsi Gyöngyi és Kovács Marcell előadásában)
14.30 Szittya Lovasíjász Csoport bemutatója (Vár előtti füves területen)
15.00 Babocsai Máté deák históriája -várszínpad- az ORT-IKI bábszínház előadásában
15.45 A Debreceni Aranykeresztes Lovagok haditorna bemutatója, reneszánsz táncok, fegyveres bemutatók
16.30 Lovagi Hétpróba -a közönség bevonásával
17.30 Boldogkő Bajnoka -erős ember választás

Próbatételek:

¨ zsák cipelés
¨ petrencerúd tartás
¨ rönk hajítás

Este:

19.30 – 24.00 Középkori vacsora est (reneszánsz vacsora est a királyi párral)

közben:

¨ reneszánsz zene
¨ vitézek duhajkodása
¨ fáklyás bemutató

A várjátékok egész ideje alatt:

¨ Népi iparművészek kirakodóvására
¨ Íjászkodás, íjászverseny 3 kategóriában (férfi, női, gyermek)
¨ Borkóstolás a várborozóban
¨ Óriáscsúszda a gyerekeknek
¨ Középkori játszóház a gyerekeknek
¨ Lovaglási lehetőség
¨ Lovaskocsikázás
¨ Középkori étkek

Belépő árak:

-felnőtt: 500.- Ft
-diák, nyugdíjas: 250.- Ft

A belépők árában a vár belépő is benne van!

Parkolási lehetőség a helyszínen!

Állandó kiállítások:

- ásványkiállítás és értékesítés
- hadtörténeti kiállítás
- ólomkatona terepasztalok

A kiállítások nyitva tartása:

-április 01 - október 30., illetve előzetes egyeztetés alapján bármikor
-hétfő kivételével minden nap 09.00 órától 18.00 óráig
-hétfőn 10.00 órától 18.00 óráig


Reméljük ez a kis ajánló elnyerte az Ön tetszését is, legyen a vendégünk a 'Legendás lovagkor' várjátékokon Boldogkőváralján!

Hasznos tippek!

 • További Boldogkőváralja-i szállások

 • Megközelítés
  A 3-as és a 37-es főutat Encs és Tolcsva között összekötő úton, illetve a két főútról induló más mellékutakon érhető el a település. Vasútállomása is van a Szerencs - Hidasnémeti vonalon.

 • Útvonal tervező - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • "Legendás lovagkor" IV.Várjátékok Boldogkőváralján Térkép
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-3885 Boldogkőváralja, Vár-hegy
  Tel: 06-46-387-720, 06-70-337-5726

  © Minden jog fenntartva! 2004-2016.

  Rólunk | Kapcsolat
  GMS InGenium Kft.