Útvonal tervező
Pálháza >>

Ajánlatunk

 

Szálláshely keresés:

A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza

Képgaléria:
A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza
A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza
A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza A "Hegyköz fővárosa" - Pálháza
Információ, szállásfoglalás
Típus: hagyományőrzők,
Cím:
3994 Pálháza Dózsa Gy. út 39.
Borsod-Abaúj-Zemplén >> Térkép <<
Nyitvatartás: egész évben
Telefon: 06-47-370-001
Fax: 06- 47-370-142
Fizetőeszköz:
Szolgáltatásaink
Bemutatkozás

Üdvözöljük Pálházán, a 'Hegyköz fővárosában'!


Pálháza, Magyarország legészakibb részén, a Zempléni Hegység keleti oldalán fekvő földrajzi- földtani értelemben rendkívül változatos megjelenésű és páratlan természeti értékű, egészséges mikroklímával rendelkező hegyközi tájegység középpontjában fekszik. Vonzása a Hegyköz 17 településére terjed ki, állandó lakosainak száma 1999. jan. 1-én 1223 fő.

Pálháza rövid története:

Az ásatások során nyert leletek alapján arra lehet következtetni, hogy a Zempléni hegységben, a Hegyköz területén már az őskorban is éltek emberek. Pálháza település valőszínüleg a füzéri vár akkori várbirtokosának Drugeth Fülöp nádornak utasítására telepítéssel, új irtásfaluként az 1320-as években jött létre a Bisó patak völgyében. Később Luxemburgi Zsigmond 1389-ben örök adományul adta Perényi Péternek Füzér várát és tartozékait, benne Pálházát is. Az 1389.-i adománylevélben merül fel először Pálháza neve.
A település a XV. században és a XVII. Század elején többször elpusztul. A XV. században a husziták többször feldúlják. A török hódítás idején portyázó török csapatok miatt pusztul el, majd magyar lakosokkal betelepül. Azt 1711. évi pestis járványkor és tűzvész miatt ismét elnéptelenedik
1875-ben Pálháza Ipartelepen megépül a mai Fűrészüzem elődje a Fűrészmalom. A Kemenc-patak völgyben lévő erdőterületen kitermelt fa szállítására 1888. évben építik meg a Kőkapui völgyben Pálháza Ipartelep induló állomással a keskeny-nyomközű erdei vasutat - ez a mai Magyarország legrégebben épített erdei vasútja.
Pálháza lakossága földesurát követve felvette a református vallást. 1812-ben megépül a református templom.
Az első világháború sok szenvedést okozott a Hegyköz lakosainak. A Trianoni békeszerződésben meghúzott országhatár a perifériára sodorta a Hegyköz környékét, elvágva a felvidéki gazdasági, közlekedési kapcsolatait.
A gazdasági fejlődés az 1929. évi gazdasági válság után és a második világháborúban ismét megtorpant. A megtorpanás után a gazdasági fejlődés azonban az 1950-es években tovább folytatódott. Pálháza az állami Erdészet hegyközi központjává válik.
A fejlődés mellett azonban voltak kedvezőtlen körülmények is. A lakosság nagy felháborodására 1980-ben oktalanul felszámolták a hegyközi, bodrogközi kisvasúthálózatot, amely máig is ható veszteséget okozott a hegyközi települések lakosságának és gazdálkodó egységeinek, intézményeinek. Kilencévi szünet után 1989. évben Pálháza Ipartelepről kiindulva a Rostalló végállomásig közös erőfeszítéssel megépítésre került 7 km-es szakaszon az erdei kisvasút, mely 1996. évben Pálháza indulóállomással még 1,2 km-es szakasszal bővítésre került. 1999. évben pedig a pálházi induló állomáson megépült az indóház.

Kisvasút, Pálháza:

Pálházáról indul az ország legrégebbi keskeny nyomközű erdei vasútja, amely 1888 óta működik. A kisvonat szerelvénye jelenleg Pálháza - Kőkapu - Rostalló között szállítja a turistákat.

Károlyi-kastély:

Romantikus kirándulást tehetünk, ha a pálházai kisvasúttal megyük el a kőkapui Károlyi-vadászkastélyhoz (ma szálló), ami egy alagúttal átfúrt sziklahegyre épült. A kastély melletti kis tavon csónakázni is lehet.

Egyéb közeli látványosságok:

-Füzérradvány, Károlyi-kastély és a parkja
-Füzéri vár
-Hollóháza, Porcelán múzeum
-Széphalom, Kazinczy Mauzóleum

Rendezvények:
Szálláslehetőségek:

- Megálló Vendégház (Dózsa Gy. út 160/b)
A szállás részletes bemutatása a 'vendégházak' menüben.
- Körmöndi Zoltánné - falusi vendéglátás (Dózsa Gy. út 2.)
- Orehovszky István - falusi vendéglátás (Sport út 1.)
- Ulicska Lászlóné - falusi vendéglátás
- Tölgyfa Panzió és Vendéglő (Dózsa Gy. út 131.)
A szállás részletes bemutatása a 'panziók' menüben.

 

Hasznos tippek!

 • További Pálháza-i szállások

 • Megközelítés
  A 3-as és a 37-es főutat Hidasnémeti és Sátoraljaújhely között, a szlovák határ közelében összekötő úton érhető el a település.

 • Útvonal tervező - nem gond az utazás! Tervezze meg most!
 • A "Hegyköz fővárosa" Térkép
 • Információ, szállásfoglalás:

  Cím:
  H-3994 Pálháza, Dózsa Gy. út 39.
  Tel: 06-47-370-001

  © Minden jog fenntartva! 2004-2016.

  Rólunk | Kapcsolat
  GMS InGenium Kft.